Historie Anton Schwarzkopf/Wieland Schwarzkopf/Gerstlauer

Database van Polypen in Nederland
Gesloten
Polypweb.eu
Beheerder
Berichten: 7436
Lid geworden op: 05 jan 2014, 19:44

Historie Anton Schwarzkopf/Wieland Schwarzkopf/Gerstlauer

Bericht door Polypweb.eu » 22 nov 2017, 01:47

Deze historie is vooral toegespitst op polypen. Wijzigingen, zet en typfouten voorbehouden.
Foto's afkomstig van diverse websites.

Historie Anton Schwarzkopf

Monster Type 1
Anton Schwarzkopf kennen we eigenlijk vooral van de achtbanen. Dit was ook waarmee hij zijn bedrijf startte omstreeks 1964.
Het is niet exact duidelijk waar Anton het idee vandaan had om een polyp te bouwen. Mogelijk was dit afkomstig van de Everly Monster.
In 1968 kwam de Monster Type 1 op de markt. Van deze molen zijn er slechts 2 gebouwd. Welke helaas beide verschroot zijn.
De eerste kwam terecht in Liseberg(Zweden) en de ander in Casa di Campo/Parque de Atracciones(Spanje).
De molens hadden 5 ronde armen met elk een eigen excentriek. Er zat om die reden geen enkel patroon in het liften van de armen. Verder zaten er aan elke arm 4 draaiende gondels. Daarbij waren deze molens voorzien van een vlakke, 24 delige vloer.
Waarbij het exemplaar uit Liseberg in 1979 nog verhuisde naar Linnanmäki(Finland) werd het spaanse exemplaar na een ongeval in 1986 verwijderd.
Het exemplaar in Linnanmäki werd uiteindelijk in 1985 vervangen voor een Monster type 3. Waarbij de gondels nog hergebruikt zijn in een spookhuis (en plots voorzien van vissenlipjes) en enkele hekken om de middenbouw van de Monster type 3 zijn gezet.

Foto: lisepedia.se
Afbeelding

Monster Type 2
Mede doordat ook op de kermis enkele polypen van Klaus het goed deden, is men bij Schwarzkopf de polyp door gaan ontwikkelen.
In 1970/1971 zag de Monster type 2 het levenslicht. Van dit type zijn er slechts 5 gebouwd. Anders dan de andere monsters zijn deze tot op heden nog alle 5 operationeel en zijn er 4 nog reizend.
De molens waren uitgevoerd met eveneens 5 ronde armen en daaraan elk 4 draaiende gondels, die overigens vrijwel gelijk waren aan die van de Monster Type 1. Anders dan bij de Monster 1 waren deze molens voorzien van 1 centraal excentriek in de vorm van een cilinder die de krans over een kromme rails aantal graden scheef optilde. Dit principe werd later door andere bouwers gekopieerd om een soortgelijke beweging te krijgen. De ontwikkeling van dit excentriek was uniek. Anders dan bij Monster Type 3 is er geen harmonica om de rails af te dekken. Tijdens stilstand bedekt de bol deze rails. Oorspronkelijk hadden de eerste 2 exemplaren geen bol maar een soort kroon. Bij Beide exemplaren is pas later een bol gemonteerd. Dit waren de Toller Wirbel (1) en de Flower Swing (2)

Foto parkothek.info:
Afbeelding

De vloer van dit type is schuin oplopend. Zoals we ook kennen van de Calypso en latere Break Dance. En voorzien van een achterwand. De middenbouw stond dwars onder de molen.
De laatste 2 gebouwde exemplaren waren voorzien van vissenmondjes en vinnetjes. De 3 andere hadden kale gondels. Waarbij het prototype omstreeks midden jaren 80 voorzien is van break-dance achtige gondels.
De bekendste monster 2 voor Nederlanders is het exemplaar in Slagharen. Deze was oorspronkelijk gebouwd voor Lesnik (D) en was het 5e en laatste exemplaar dat is gebouwd.Monster Type 3
Omdat polypen steeds populairder werden, mede door de komst van de makkelijk op te bouwen Bakker Polyp, is Schwarzkopf de Monster Type 2 door gaan ontwikkelen.
Door de wielstellen van de middenbouw demontabel te maken kon de vloer weer vlak worden. Deze modellen zijn veel robuuster uitgevoerd met vierkante armen en kegelvormige kruistonnen.
Het aantal armen bleef gelijk met 5 stuks. Maar het aantal gondels werd uitgebreid naar 5 gondels per arm. De gondels werden ook een stuk zwaarder dan voorheen, net zoals de rest van de molen overigens. Het excentriek werd behouden.
Vreemd genoeg was het eerste exemplaar geen reismodel maar een parkmodel. In 1976 werd de Lobster gebouwd in Marriott's Great America(USA). Deze molen is nog altijd operationeel.

Foto Edenpictures/Flicr.com, 2009:
Afbeelding

Bij deze molen zijn de kruistonnen vastgelast aan de armen. Het eerste reismodel was de Riesenkrabbe van Aigner(D) in 1978.
De eerste bouwserie wijkt af van de latere exemplaren. Deze bouwserie liep tot 1979. Deze exemplaren kenmerken zich met een ander type gondels met een kenmerkende vorm en ronde lampen op achterkant, zijkanten en in de rand aan de voorzijde. Tevens waren de armen voorzien van dezelfde lampen. Op een enkeling na zijn ze inmiddels allemaal voorzien van de kenmerkende brede lichtlijsten. Tevens wijkt de vorm van de middenton af.
Naast de Riesenkrabbe werd ook Die Spinne voorzien van een relief achterwand. Iets wat ook op de laatste 2 Monster type 2 is geleverd.
Latere exemplaren kregen vooraan 2 en achteraan 2 lampen in de rand. De neuzen bleven gelijk, maar er kwam een lichtbak in. Aan de achterzijde werd de vorm verwijderd en kwamen ook daar lichtbakken in. De meeste schwarzkopf Monster 3 zijn met dit type gondels afgeleverd. De achterwand werd vervangen door een golvend maar wel vlak exemplaar.
Die Krake, die zowel kenmerken van de eerste serie als de 2e serie bevat, is waarschijnlijk de eerste geweest van de 2e serie.
De laatste die gebouwd is was de Power Polyp van Verdonk (NL) welke nog niet af was tijdens het fallisement. In 1991 is de fabrikant Stein verder gegaan in de fabriekshallen van Schwarzkopf. Maar raakte ook al snel in geldnood. Uiteindelijk is de Power Polyp door Verdonk zelf gereed gemaakt. Onbekend vanaf welk stadium dit was.
Het totaal aantal bekende exemplaren is 18. Waarvan er minstens 1 gesloopt is en enkele exemplaren niet meer operationeel of in opslag. Onbekend is of er nog meer exemplaren zijn gebouwd.
Op basis van de Monster type 3 werd ook de Orbiter ontwikkeld. Waarbij de Helios het eerste exemplaar was.
In 1992 nam Gerstlauer uiteindelijk de fabrieken over. Anton Schwarzkopf zelf is in 2001 overleden aan parkinson.

Historie Wieland Schwarzkopf
In 1984 startte Wieland zijn bedrijf. Hij zorgde toen vooral voor reserve onderdelen ten behoeve van de attracties die zijn vader produceerde.
In 1992 nam hij een deel van de licenties over en de samenwerking met BHS (welke ook voor Anton al diverse achtbanen hadden geproduceerd) werd ingezet.
De Monster 3 werd uiteindelijk doorontwikkeld. O.a. een Sombrero versie kwam uit. Maar ook gewone polypen die weer net anders waren dan de Monster type 3.
Ze zijn o.a. in 5x5, 5x4 4x5 en 4x4 opstellingen geleverd en er is ook een 6x5 exemplaar geweest.
Omdat wieland zich vooral toespitste op onderdelen. Heeft hij ook de Riesenkrake van Lesnik(D) opgeknapt. Welke na een brand al enkele jaren in de loods had gestaan. Deze molen is toen neergezet in Liseberg met een Juke Box Thema. De latere doorontwikkeling van de polyp werd ook vooral geleverd met dit specifieke thema.
Enige tijd later kwamen er geruchten over een polyp met looping gondels. In 1996 werden die geruchten werkelijkheid want Wieland Schwarzkopf kwam met een geheel eigen ontworpen versie van de polyp namelijk de Absoluter. De Sound Factory van Kinzler(D) was het eerste en enige exemplaar dat ooit gebouwd is.
De vloer stond weer schuin voorover en de middenbouw stond in de lengterichting. In 2000 bleek de molen dusdanig vaak de vloer te raken dat men van de keuringsinstantie TUV de gondels vast moest lassen, om de onbalans in de molen te reduceren. Helaas had dit niet het gewenste effect en bleven de klanten weg, omdat de rit veel tammer werd. Niet veel later verdween de molen in opslag. Dit is uiteindelijk de enige reizende polyp geweest die gebouwd werd door Wieland. Alle andere exemplaren zijn gebouwd voor pretparken.
1 exemplaar heeft 6 armen, en er zijn ook enkele exemplaren gebouwd met slechts 4 armen. Ook het aantal gondels per arm kon verschillen naar gelang de wens van de klant.
Rond 2000 is Wieland zich dan ook weer gaan richten op onderdelen en op nieuwe/verbeterde treinen voor de achtbanen die zijn vader al gebouwd had.
Ondanks de korte geschiedenis, heeft Wieland toch wel een handvol polypen gebouwd.
De rechten voor dit type polyp werd overgenomen door Gerstlauer. Dit is de reden waarom die er vrijwel hetzelfde uitzien.

Historie Gerstlauer
Gerstlauer was een oud medewerker van Anton Schwarzkopf. Welke in 1981 zijn eigen bedrijf was gestart.
Na faillissement van Schwarzkopf en Stein is men in 1992 in de oude fabriekshal van Anton Schwarzkopf gaan produceren.
De eerste polypen stammen van na het jaar 2000 en er zijn maar een handvol exemplaren gebouwd tot nu toe. Het ontwerp is ook op een aantal punten aangepast.
De oude Monster Type 3 in Liseberg hebben ze bijvoorbeeld vervangen door een nieuw exemplaar van eigen fabricaat in hetzelfde thema.
Aigner (D) kocht in 2008 de Sound Factory op. De Wieland Schwarzkopf polyp met Looping gondels.
Deze molen is door Gerstlauer voorzien van nieuwe gondels (waarbij een klein deel van het originele frame is hergebruikt) en kreeg daarbij ook een flinke opknapbeurt en een nieuwe naam: Parkour.
De gondels hangen een stuk hoger dan de originele gondels en zijn voorzien van een opstapvloertje dat ook ingeklapt zit tijdens het draaien. Hierdoor is er geen mogelijkheid meer dat de gondels de vloer raken tijdens het draaien. Tevens is het gewicht van deze gondels sterk gereduceerd en is het zwaartepunt achter het draaipunt gelegd. Hierdoor zit er een compleet andere slag in de gondels dan voorheen en kan de zaak probleemloos draaien zonder verdere constitutionele aanpassingen. Een voordeel was ook dat de molen qua constructie al ruim berekend was op de vrijkomende krachten.
Tot op de dag van vandaag produceert Gerstlauer nog altijd polypen op basis van het ontwerp van Wieland Schwarzkopf voor de parkindustrie.

Gesloten

Terug naar “Polyp Database Nederland”